top of page
  • Skribentens bildMichael

Är allt ett?

Uppdaterat: 19 apr. 2023

Vi fÄr ofta höra att allt Àr ett. Att allt Àr en enhet.


Som den gamle mystikern Rumi sa: "Du Àr inte en droppe i havet. Du Àr hela havet i en droppe."


Vad betyder det? GÄr det att förstÄ? Svaret Àr ja.


Det Àr en frÄga om perspektiv.


Vad Àr det som sÀger att jag Àr jag och du Àr du? Att vi Àr skilda frÄn varandra? Fundera pÄ det. Vad Àr det som konstaterar att sÄ Àr fallet?


Svaret pÄ frÄgan Àr att det Àr jag sjÀlv som gör den distinktionen. Det Àr mina tankar som konstaterar detta. Dessa tankar och denna uppfattning utgÄr frÄn tankekonstruktionen om "jaget". Jaget Àr kÀrnan i vÄr verklighetsuppfattning och vi kan inte se bortom den.


VÄr kropp fungerar som en kamera och tar bilder av allt som finns i vÀrlden. Om tvÄ personer tittar pÄ ett Àpple kommer vardera person att ha en egen bild av Àpplet i sitt sinne. Ingen annan Àn personen i frÄga kan se sitt Àpple. Vi ser alltsÄ inte vÀrlden i sig, utan bara vÄr egen bild av den. DÀrmed lever vi i en bildvÀrld dÀr jaget Àr det centrala.


I vÄr bildvÀrld finns en enorm tanke- och kÀnslomassa. Vi tÀnker ungefÀr 60 000 tankar dagligen. Vi upplever stress, oro, ilska, Ängest m.m. I detta virrvarr och tankar och kÀnslor dömer och bedömer vi vad som Àr bra och dÄligt, rÀtt och fel, gott och ont. HÀrigenom tydliggörs separationen mellan mig sjÀlv, andra mÀnniskor och vÀrlden runt omkring.

TÀnk om man skulle radera ut det hÀr "jaget"? Vad skulle hÀnda med perspektivet?


Vi kan skaffa oss en uppfattning om vi tÀnker pÄ följande sÀtt: FörestÀll dig att du försvinner frÄn det rum i vilket du sitter. Nu finns bara det tomma rummet utan dig sjÀlv i det. FörestÀll dig nu att hela det hus i vilket rummet finns försvinner. Nu ÄterstÄr bara en tom markyta dÀr huset stod. Nu förestÀller du dig att hela planeten jorden försvinner. Kvar finns bara ett tomrum, runt vilket satelliter och mÄnen cirkulerar. Nu tÀnker vi oss att allt i hela universum försvinner, frÄn minsta dammpartikel till största galax. Kvar finns blott ett oÀndligt tomrum. VÄrt perspektiv har nu blivit detta tomrum. I detta tomrum existerar allt; förestÀll dig att alla galaxer, stjÀrnor, planeter, mÄnar och jorden kommer frÄn detta tomrum. Ditt sinnesuppfattning Àr nu hela vÀrlden. Du blickar frÄn hela vÀrldens perspektiv, dÀr hela vÀrlden har blivit du. FrÄn detta perspektiv Àr du den minsta droppen i havet, liksom hela havet i sig. Du Àr det individuella och det hela i ett.


Det hÀr Àr mer Àn ett tankeexperiment. Det hÀr Àr vad som hÀnder nÀr vi mediterar pÄ att ge upp och slÀppa jaget - egot. NÀr egot löses upp har vi hela universum inom oss, ty vi Àr universum. Allt som existerar Àr oss sjÀlva. Det Àr existens i sig. Ren existens och kÀllan till allt liv. Modern till all skapelse. HÀr finns inga tankar, inga dömanden. Allt bara Àr. Det hÀr Àr Àven platsen för acceptans och villkorslös kÀrlek.


Detta Àr innebörden av att allt Àr ett.



Om du Àr intresserad av att upptÀcka att allt faktiskt Àr ett, Àr mitt rÄd att börja meditera. Man fÄr dÄ insikt om att det förhÄller sig pÄ det sÀttet pÄ ett djupare plan Àn bara tankens.


Michael

27 visningar0 kommentarer

Senaste inlÀgg

Visa alla
bottom of page